Økologiske speltbrød er mitt førstevalg når det gjeld gjærbakst. Mange tåler spelt betre enn kveitemjøl, og eg får bruka denne ekstra næringsrike kornsorten.
I bakesamanheng oppfører spelt seg omtrent som kveitemjøl, så du kan stort sett berre byta ut eller bruka dei to sortane om kvarandre. Ofte får du tak i speltmjøl som er malt på tradisjonelle steinmøller og som er dyrka økologisk. Det er altid eit pluss.
Slik lagar du kjempegode småbrød av økologisk spelt.
- 1/2 l melk el halvparten melk og vatn
- 10 g gjær
- 1 ts salt
- 1 ss sukker
- 4 ss olivenolje
- 2 egg , 1 til deigen og 1 til pensling
- ca 1 kg fint økologisk speltmjøl
- evt sesamfrø til pynt
- Kaldheving: Rør gjæren ut i kaldt eller romtemperert væske, tilsett salt, sukker, egg og olivennolje. Bland til slutt i mjølet og elt til ein jevn deig som slepp bollen. Set til heving i kjøleskap til neste dag. Bak fine småbrød og la dei etterheve på benken ca 1 time. Pensle med samanvispa romtemperert egg, strø evt sesamfrø over og steik på 225 grader i 8 – 10 minutt.
- Varmheving: Varm opp melka/melkeblandinga til fingervarmt. Rør ut gjæren og tilsett salt, sukker, egg og olivennolje. Bland til slutt i mjølet og elt til ein jevn deig som slepp bollen.. Set til hevingpå kjøkkenbenken nokre timar. Bak fine småbrød og la dei etterheve på benken ca 1 time. Pensle med samanvispa romtemperert egg, strø evt sesamfrø over og steik på 225 grader i 8 – 10 minutt.
-
Bruk dei til suppe, som tilbehør til ein forett eller som frukostbrød.